Håndquiltning – og sjælefred

Håndquiltning er for mig en kilde til ro og sjælefred…

Når jeg sidder med mit quiltearbejde og fryder mig over farver og stoffer, finder sjælen fred i quiltenålens gentagne ture op og ned gennem stof og quiltevat! Det har krævet øvelse at få stingene til at blive jævne – ikke at jeg er en perfekt quilter: jeg kommer aldrig til at få bittesmå og helt ens sting, som man kan se det hos Amish folket. Men mindre kan også gøre det, og et håndquiltet tæppe får et dejligt udtryk, selvom stingene ikke er helt perfekte.

Håndquilt

Til håndquiltning bruger de fleste en “Between” nål, som er kortere og stærkere, end en almindelig synål. De fås i flere størrelser – jo større tallet er på nålen, jo finere er den. Er du nybegynder, så anbefaler jeg, at du ikke starter med en størrelse 12 eller 11 – de er meget små! Start hellere med en størrelse 9 eller 10. Så kan du altid skifte til en finere nål, som du får øvelse i at quilte. Du kan også få nåle med “et langt øje” – de er nemmere at tråde!

Håndquiltning

Fortvivl ikke, hvis du absolut ikke kan håndtere de små nåle – jeg kender flere, som quilter ganske udmærket med andre nåle, som ikke er beregnet til quiltning, men som er lidt længere og dermed nemmere at få fat i. Det vigtigste er, at du får quiltningen til at fungere for dig, så du også kan hygge dig med arbejdet!

Quiltetråd til håndquiltning er lidt tykkere end almindelig sytråd, og så er den voksbehandlet, så tråden glider nemt gennem stoffet og ikke slides helt så hårdt. Derfor må den heller ikke bruges i symaskinen – den kan nemlig ikke lide voksbehandlingen!

Håndquiltning
Tråd til håndquiltning

 

Til optegning af quiltemønstre findes der mange forskellige løsninger. Nogle kan børstes væk, andre skal stryges væk og andre igen skal fjernes med vand. Prøv dig frem, så du finder den løsning, som passer bedst til dig.

Håndquiltning

Du kan vælge at tegne dine egne quiltemønstre, eller du kan bruge nogle af de færdige skabeloner, som kan fås i mange forskellige mønstre og størrelser. De er lavet af plast og holder længe.

Har dette givet dig blod på tanden, så har Jette Højgaard et kursus i håndquiltning torsdag d. 22. september – se mere HER.

Håndquiltning

Udgivet af

annbaird

Din specialforretning med det gode udvalg!